2016. december 18., vasárnap

FÖLDRABLÁS

                Az orosz elnök, Putyin évekkel ezelőtt tett javaslatot arra, hogy az állam ingyen adjon polgárainak megművelésre földeket.  A gazdasági minisztérium is támogatta ötletét. Gondolom, nem is igen tehetett mást.
        A javaslatot tett követte. Elkészült a törvénytervezet. A moszkvai mezőgazdasági minisztérium javasolta a kormánynak: tegyék lehetővé, hogy mezőgazdasági befektetők öt évre ingyen bérelhessenek állami földeket. Ezt a kormány el is fogadta, Putyin elnök meg aláírta.
        Az ötlet egyszerű és nagyszerű. Rájöttek, hogy 56 millió hektár földterület áll elhagyottan, ezzel kellene valamit kezdeni. Az orosz Távol-kelet jórészt lakatlan, nem igazán rendelkezik infrastruktúrával. Jakutföld (Jakutszk) Köztársaság, a kamcsatkai, a tengermelléki és habarovszki határterület, az amuri, magadani és szahalini terület, Zsidó Autonóm terület, és Csukcs Autonóm körzet területéről van szó.  Jakutszkról különben a Honfoglaló játék jut eszembe, hogy hányszor támadtak meg ott…
        A minisztériumnak az is az eszébe jutott, hogy mivel hatalmas területekről van szó, nem biztos, hogy mind elkelne, támogatnák a befektetőket egy kis kezdőtőkével is. Fedeznék a kezdő kiadásokat. Az ügyintézést is leegyszerűsítették, nem szükséges millió papír a jelentkezéshez. Még a házból sem kell kimozdulni, interneten pillanatok alatt elintézhetnek az érdeklődők mindent. Az ingyenes bérlők öt év után újra bérbe vehetik a földeket, de már fizetniük kell érte, de akár meg is vásárolhatják azokat. A feltétel, hogy nem adhatják el az így megszerzett területeket. Külföldieknek meg végképp nem.
        Annyiszor emlegetik politikusaink a baráti Oroszországot. Ezt az ötletet például nálunk is megvalósíthatnák. Biztosan örülnének a földműveléssel foglalkozók. Nem az arab sejkeknek kellene eladni földterületeinket. Azt nyilatkozták az illetékesek, hogy nem eladásról van szó, hanem „befektetésről” a hazai mezőgazdaságba. Lókakit. Valakik jól jártak. Jól befektettek. A Vajdaságban sok helyen már több tízezer hektáros földterületet arabok művelnek. Nem a helybeliek. Ők munka nélkül maradtak.  „Közös beruházás” a csődbe ment állami szövetkezetek eladása is. Szintén araboknak. Itt is hatalmas földterületekről beszélhetünk. És nevetséges, hogy ők 250 eurót fizetnek hektáronként, a szerbiai gazdák pedig előttük 300-350 eurót adtak. Vagyis ennyit kértek értük.
     Még 2012-ben nyilatkozta Vučić barátunk, hogy elavult a szerbiai mezőgazdaság. Ő tesz is azért, hogy felvirágoztassa. Külföldi befektetőket hoz. Hozta is a tevegelőket. A sivatagból megérkeztek az anyaföldünkre. Kihúzzák lábunk alól a talajt. 

        Földrablás… Szegényítsük el még jobban a vajdasági parasztokat… Ne is adjunk nekik támogatást… Meddig folytatódik a kizsákmányolás? Tesz valaki ellene valamit?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...