2016. szeptember 12., hétfő

VICCBŐL VALÓSÁG...

        Luka Maksimović 25 éves. A 22000 lakosú Mladenovacon él. Egyetemet fejezett, értelmes fiatalember. Művész, klippeket készített szabadidejében a barátaival. Szerbiában 2016 februárjában minden híradás a közelgő, április 24-i választásról szólt. Luka és négy haverja ezt az egészet viccesnek találta. Úgy gondolták, ők is tudnak hamis ígéreteket tenni, nagyokat mondani, integetni.
        Kitalálták a saját kis pártjukat: Sarmu probo nisi (A szármát még nem kóstoltad.). Mottójuk a Samo jako! (Csak keményen!)     
        Egy képzeletbeli alak a párt vezetője, Ljubiša Preletačević Beli. A Preletačević pártváltót jelent, a Beli fehéret, ami a tisztaság, a szerénység jelképe. Végzettsége szerint magiszter, rengeteg párt tagja volt már, mindig érdekből tagosodott, senki sem tudja, honnan van hatalmas vagyona, 2-3 vállalat tulajdonosa, külföldön is volt egy kis ideig. Bevallja, hogy egyetemi diplomáját megvásárolta, elég volt egy hétvége, hogy megszerezze a tudást. Vállalja a poligráfos vizsgálatot is, hogy igazat mondott. Amikor étteremben eszik, munkatársai megkóstolják az ennivalót, mert fél, hogy elteszik láb alól. A szerbiai politikai „elit” minden előforduló jellemvonását magán viseli. Gőgös, felfuvalkodott, pökhendi, önelégült, hiú, nagyképű, öntelt, beképzelt, fölényes, hencegő, lekezelő, hatalmaskodó, képmutató, nagyravágyó, tanulatlan. Hangsúlyozza, hogy megvesztegethető. Mégis megnyerő külsejű, hízelgő, karizmatikus egyéniség, akinek értelmetlen és megvalósíthatatlan ígéreteit elhiszik az emberek.
        Testőrökkel közlekedik, mindig van pár segítő körülötte. Legközelebbi munkatársai, akik szintén kitalált személyek, magasztalják, igazi hősként tekintenek rá, nem mutatnak rá a hibáira. Nebojša Prilepak vezetékneve az egyéniségét tükrözi. Ragacs. Mindig a főnöke körül legyeskedik, mindig helyesel, amit Beli mond, az úgy van, nincs semmilyen önálló gondolata. Ha kell, hazudik, ha kell, lopni is hajlandó. Stevan N. Vlajićević igazi propagandista, mindenre elszánt. Kosmajski Makarije egyházi méltóság, lelki támogató, aki csak érdekből van jelen. Petar Popović Ajkula, a Cápa, a helyi nagyvállalkozó, aki a kampányt pénzeli, mindent el tud intézni, legtöbbször törvénytelen módon.
        Készítettek egy klippet is. A fiatalok tökéletesen játsszák a szerepüket. Valójában ez egy igaz történetet a szerbiai politikai helyzetről, egy karikatúra, a politikusok szatirikus ábrázolása. Kifigurázzák a politikai életet. Abszurd az egész. Nehéz volt az állami vezetőknél nevetségesebbnek lenni. Nem is tudom eldönteni, hogy a kisfilm a dráma vagy a komédia kategóriájába tartozik-e. A polgármester-jelölt gyerekeket ment, báránykák, diákok buksiját simogatja, lerobbant gyárakat látogat, mosolyog, integet.
        A klippet pillanatok alatt több tízezren megnézték. A közösségi oldalakon villámgyorsan terjedt. Tetszett a fiataloknak, idősebbeknek egyaránt. Annyian támogatják őket, hogy aláírásgyűjtésbe kezdenek, majd indulnak a választáson. A szükséges aláírás dupláját szedik össze. És jót szórakoznak. Boldogok, energikusak, pozitívak. Viccesek, provokálóak, egymás között is elnök úrnak hívják Belit, játsszák a szerepüket.
        38 nap van még a választásokig. Kampányba kezdenek. Beli egész nap fehér öltönyben sétál, kávézókban ül, fehér lovon közlekedik. Fiatalos lendülettel járja barátaival a várost, ezer ötletük van. Gyárakat, istállókat látogatnak, nem létező külföldi cégekkel írnak alá különböző szerződéseket. Mindenkinek munkát ígérnek, hatalmas fizetést. Az emberek fényképezkednek velük. Utánuk kiabálnak, a szlogenjüket ismételgetik. Ahol megjelennek, mosolyogni kezdenek a „szavazók”. Tudják, hogy mindebből semmi sem igaz, mégis bizalmat szavaznak nekik.
        Felfigyel rájuk a sajtó is. A legnépszerűbb műsorokban szerepelnek. Többen ajánlják, hogy induljanak országos szinten is, de erre nincsenek felkészülve. Pedig milyen érdekes lenne, ha minden községben indulna egy ilyen párt… Lehet, hogy mindenhol kellene egy Beli.
        A választási kampány végén egy nagygyűlést is tartottak. Mindenkit arra biztatnak, hogy a 7-es számot karikázzák be. Ígérnek eget-szelet. Tizenötezer új munkahelyet, rengeteg külföldi befektetőt. Mladenovacra érkezik majd a Lamborghini gyár, meg Iphone-kat gyártanak, meg diós Melka csokit. Egy WC-csésze gyártó vállalatot is nyitnak majd, a klotyókat külföldre szállítják, és büszkék lesznek, hogy mindenki az ő klozetjukba végzi a dolgát. Kicsit sír is Beli, tapsolja magát, ünnepelteti, majd fiákeren végigvonul a városon.
                   Elérkezett a választás napja. Meglepetés született. A választók csalódtak a politikusokban, elegük volt az eddigi vezetőkből, hittek a fiatalokban. Mintha az alagút végén meglátták volna a fényt. Sokan szavaztak a „töltött káposztás” pártra, akik örökre beírták magukat Szerbia politikai történelmébe. Egy hónap alatt a kitalált pártból igazi lesz, a paródiából valóság. Két nagy választóhelyen is elsöprő fölényt arattak.  A szavazatok 21,1 százalékát szerezték meg, a helyi önkormányzatban 13 képviselőjük lett. A haladók mögött a második hely lett az övéké. Listájukon valós egyetemi diplomával rendelkező szakemberek, értelmiségiek vannak, akik nem politikusok, akiknek az a feladatuk, hogy rávilágítsanak az önkormányzatban történő visszásságokra, hogy megpróbáljanak a lakosok mindennapi gondjain enyhíteni, hogy tegyenek valamit a városukért. A listán szereplők szerződést írtak alá, hogy nem lépnek át másik pártba, nem lesznek „pártváltók”.
        Mladenovacon nagy népszerűségnek örvendenek. Végzik a dolgukat. Ellenzékként rámutatnak a hiányosságokra. Közben meg vicceskednek. Most éppen búcsúbulit szerveztek a szimpatizánsok Belinek. Chicagóba indult, hogy doktoráljon. Közben az asztalos szakmát is kitanulná szabadidejében. Három nap múlva visszatért. Diplomával a kezében. A legjobb egyetemistaként. Annyira jó volt, hogy ilyen embert még a világon nem láttak. Természetesen a külföldiek ezentúl pénzelik, hogy a hatalmat megdöntse.
        Magyarországon is volt egy hasonló kezdeményezés, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, akik a magyar politikai életet parodizálták. A 2006-os országgyűlési választásokon örök életet, ingyen sört ígértek, meg hegyet Szegedre. 2010-ben már terveik között szerepelt az ózonlyuk befoltozása, a gravitáció csökkentése, a Marson egy magyaros étterem megnyitása. Szerettek volna indulni a 2014-es országgyűlési, illetve önkormányzati választásokon, de a bíróság megtagadta a párt hivatalos bejegyzését. Szerintük komolytalan a névválasztás. 
     A Magyar Kétfarkú Kutya Párt nem tudta megmérettetni magát a választásokon. Ki tudja, Magyarországon mekkora sikert ért volna egy „viccpárt”… Jöhetnek hozzánk tanácsért, megkóstolhatják a szármát… J

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...