2016. szeptember 17., szombat

ÜRES AZ ÉLETE ANNAK, AKINEK NINCS GYEREKE - TARTJA A MONDÁS

       Szomorú kép rajzolódik ki előttünk, ha a népesség helyzetét vizsgáljuk. Szerbiában minden évben egy kisvárosnyi lakóval él kevesebb. Ez 40 ezer embert jelent. A környékbeli országokban is hasonló a helyzet. Fogynak a szerbek, a magyarok, a horvátok, a románok. Szerbiában mindenféle akciós tervet hoznak, hogy növeljék a szülések számát, de a gyakorlatban minden másként működik. 2015-ben 35 %-kal kevesebb gyerek született, mint 15 évvel ezelőtt. Az 1971-es népszámlálás adatai szerint 430.314 magyar élt az országban, ez a lakosság 5,09 %-át jelentette. A 2011-es adatok szerint 253.899 magyar, ez 3,53%. Azóta meg még kevesebb. Rohamosan nő a migráció, aki teheti, külföldön keresi a boldogulását. A fiatalok más országban kezdenek új életet. Az utóbbi években több ezren hagyták el szülőföldjüket a nem ideális gazdasági helyzet miatt, a jobb megélhetés reményében.
        A magyar továbbra is a legnagyobb kisebbség a Vajdaságban. Évente egy nagyobb falu lakossága tűnik el itt (hozzávetőlegesen 4300 fő). Naponta 11 vajdasági magyarral van kevesebb. Ehhez hozzájárul a lakosság elöregedése, a natalitás, kevesebben születnek, mint haláloznak el, a kivándorlás, az asszimiláció, az egzisztenciális félelmek, a bizonytalan párkapcsolatok, a körülöttünk lévő rengeteg válás. A vajdasági magyarság átlagéletkora negyvenöt év.
        Csökken a gyermekvállalási kedv. A gyermekvállalási életkor kitolódik. Nagyanyáink idejében egy nő már 16-18 éves korában szült, majd életet adott akár 10 gyereknek is. Abból többen meghaltak, mert nem volt megfelelő színvonalú egészségügyi ellátás. Volt néhány kezdetleges és egyáltalán nem biztos fogamzásgátló módszer. A terhességmegszakítás sem úgy nézett ki, mint manapság. A nők számos praktikát ismertek a magzat elhajtására, a gyerek „elcsináltatására”. Az egészségügy fejlődésének következményeként azonban jelentősen lecsökkent a csecsemőhalálozások száma.
        Ma már egyre több nő halasztotta első gyermeke vállalását a húszas évei végére, harmincas évei elejére. Ma már nem gyakori a 16 évesen férjhez menés. Ma már a nők is tanulnak, egyetemre járnak. Ma már a nők is felelős munkahelyeken dolgoznak. A 2 gyerekes modell lett az általános. Az oktatás és az egészségügy fejlődése hatására az emberek többsége később vállal gyereket.  
        Egy nő, amikor befejezi az egyetemet, szeretne munkahelyet is, azután elérni valamit a munkahelyén. Második helyre szorult a család a karrier mögött. Meg egy gyerekhez férfi is kell. Meg valahol lakni is kell. Egy kis anyagi biztonság sem ártana, mert a babócát etetni, ruházni, taníttatni kell. Ha én is mindig a megfelelő pillanatra vártam volna, folyton azt latolgattam volna, mi az, amim még nincs meg, soha nem lett volna gyerekem. Örülök, hogy nem így tettem. Három gyönyörű gyerek anyukája vagyok.
        Nem érzem, hogy az állam támogatna. Nincsenek családbarát munkahelyek. A nők nem érzik biztonságban magukat. A munkáltatók nem örülnek, ha állapotosak lesznek a munkásaik. Valahol tudatosítani kellene a társadalomban, hogy a gyermek világrahozatala és egészséges nevelése rendkívüli teljesítmény. Sokszor többre értékelnek egy művészi alkotást, mint egy szülőt, aki egy kisembert nevel, új személyiséget alkot, formál. Most nem azt mondom, hogy vegyünk példát a „baráti Oroszországról”, aki 10 ezer dollárt ad a második gyerek születésekor, de akár vehetnénk is…
        Slavica Đukić Dejanović korábbi egészségügyi miniszter, most demográfiai kérdésekkel megbízott tárca nélküli miniszter is nyilatkozott a témában. Aggasztónak tartja a szerbiai helyzetet. Az RTS közszolgálati televíziónak elmondta, hogy az országban 2014-ben több terhességmegszakítás volt, mint születés. Az elkövetkező időszakban az lesz a legfőbb feladata, hogy munkatársaival ne csak elemezze ezt a kialakult helyzetet, hanem meg is oldja a gondokat. Jellemző, hogy a szegényebb rétegeknél nem ritka a harmadik, negyedik gyermek sem, viszont egyre több iskolázott, harminc éven felüli nő van, aki még csak nem is gondol rá, hogy gyereket szüljön, mert nem szeretné feladni saját kényelmes életét.
        Drága miniszter asszony! Elnézem a körülöttem élő harmincas, értelmes nőket. Megvédeném őket.
        Az anyaság választás kérdése. Egyéni döntés.  Egy országban, ahol minden ötödik munkaképes ember munkanélküli, ahol napról-napra szegényebbek az emberek, ahol nem engedhetik meg maguknak az egészséges táplálkozást, ahol minimálbérért dolgoznak, ahol nincsenek bejelentve a munkahelyükön, ahol a szülők pénzelik a fiatal házasokat, ahol bizonytalanság van, ahol a fizetés nem elég egy személy megélhetőségére sem, ahol semmilyen támogatást, védelmet nem kapnak a kismamák, kényelmes életről beszélni nem szép dolog. Csak a nőket hibáztatni a demográfiai helyzetért, szintén nem szép dolog. Ha egy nő munkába szeretne állni, megkérdezik, van-e komoly kapcsolata, szeretne-e gyereket. Örömünnep van, ha van állandó munkahelye egy állapotos nőnek. Szerencsés, ha a szülési szabadságért járó pénz „csak” hat hónapot késik. Hogy miből él meg fél évig, senkit nem érdekel. És akkor is szerencsés, ha közben nem kap felmondást. Igaz, védik a törvények, de nem Szerbiában. Arról se beszéljünk, hogy a babaruhák sokkal drágábbak, mint Ausztriában, Németországban, ahol sokkal nagyobbak a fizetések. Meg hogy protekció kell, hogy óvodába járjon a kicsi, mert nincs hely az ovikban. Meg drága az iskolás tanszer, könyv. Igen, tudom, ha gyereket szülünk, neveljük, etessük, iskoláztassuk, ruházzuk. Mi akartuk. Az meg sem fordul a fejemben, hogy valaki megbetegszik a családban, vagy ha a gyerek betegen születik. Akkor azután végleg nem találunk megértő fülekre.
        Talán ha az állam kicsit több pénzt fektetne az egészségügybe, az oktatásba, a jogrendszerbe, ha támogatná a családosokat, más lenne a helyzet.

        Egy miniszternek nem az a feladata, hogy különböző jó tanácsokat osztogasson, hogy megmondja, hány gyerekünk legyen. Az a feladata, hogy egy olyan rendszert állítson fel, ahol mindenki biztonságban érzi magát. Ahol megbecsülik az anyákat. Egy olyan rendszert, amely működőképes. Addig meg…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...