2018. március 17., szombat

TÁMOGATÁS AZ ANYÁKNAK


            A mindenhez értő, mindent legjobban tudó, mindenről véleményt mondó nagyfőnök ma aggódó arckifejezéssel jelentette be, hogy egyre kevesebben vagyunk Szerbiában. Az ő feladata, hogy ezt megállapítsa, és figyelmeztesse a lakosságot a veszélyre. Szerbia elnökeként, aki a legfelelősebb ember az országban, akit a lakosok hatalmas többséggel választottak meg, az a kötelessége, hogy a katasztrofális következményekre figyelmeztessen.
            1950-ben, olvasta a papírjáról szemüvegét levéve, Szerbiában 163 297 gyermek született. 2017-ben, olvasta a papírjáról szemüvegét feltéve, 65 002. Drámai csönd. Százezerrel kevesebb. Az elmúlt tíz évben 3890 tagozattal lett kevesebb az általános iskolákban. Sokat gondolkodott, hogyan tudna változtatni ezen a helyzeten, mondta száját megnyalva. Mert ő éjjel-nappal azon agyal, hogy nekünk jobb legyen, hogy nekünk is legyen majd egyszer nyugdíjunk. Munkatársaival naponta harcolnak minden egyes munkahelyért, minden egyes gyárért, hogy a lakosoknak jobb életkörülményeket biztosítsanak. Az idén jelentősen emelkedni fognak a nyugdíjak, a fizetések. És kijelentette, hogy tudja, a lakosok most először, sokkal jobban érzik magukat. És nem szakadt le a plafon, nem lett földrengés, árvíz. A kínaiak ezer évre előre gondolkodnak, folytatta, a mi vezetőink most csak ötvenre szeretnének. A kormány segíteni akar az anyáknak. Óvodákat, iskolákat építenek, újítanak fel folyamatosan. Az első gyermek után kifizetendő támogatás egyszeri 100 ezer dinárt tesz majd ki. A második gyermek után két évig havi 10 ezer dinár jár majd. A harmadik gyerek 10 éves koráig havi 12 ezer dinárral lesz gazdagabb. Ha valaki a negyedik gyermekre is vállalkozik, összesen 18 ezer euró támogatást kap az államtól.
            Nem tudom, hogy mit jelent az a mondat, hogy a rendelet júliusban lép életbe, de csak 2019 januárjától alkalmazzák majd.
            Szép ez a népesedési program. Egy normális országban. Arra nem gondol a nagyfőnök, hogy az elmúlt tíz évben az ő politikája is hozzájárult ahhoz, hogy csökkent az iskolákban a tagozatok száma, hogy kevesebb gyerek született, hogy sokan Auf Wiedersehnt mondtak az országnak? És hogy hiába mesél, monologizál órákon keresztül, az emberek nem tudnak megélni a fizetésükből…
            Van egy olyan érzésem, hogy több olyan nő fog szülni, aki nem törődik a gyermekével… Aki majd várja a szociális segélyt, meg a családi pótlékot… Azoknak pedig, akik dolgoznak becsületesen, nem nagy motiváció lesz a havi tíz piros…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...