2018. március 26., hétfő

ADTAK, JÖTTEK, AVATTAK


            Megnyitották a szabadkai zsinagógát. Európa második legnagyobb zsinagógáját. A magyar szecesszió egyik legszebb emlékét. A zsinagóga tervét Komor Marcell és Jakab Dezső eredetileg Szegedre készítette, a szegediek azonban túl különlegesnek találták. Így lett Szabadkának zsinagógája 1903-ban. Kívülről szerb, belülről magyar támogatásokból újult meg az épület. A zsinagóga nemcsak a zsidó hitközség tagjainak jelent nagy örömet, hanem turisztikai, kulturális szempontból a városnak, a lakosoknak is. 
          Szabadkán alig lehetett ma közlekedni. Az épület előtt szívecskék várták az elnökünket. A már bent lévő majdnem ezer meghívott felállva, tapssal köszöntötte a bevonuló elöljáróságokat. A díszvendégeket, Aleksandar Vučić szerb államfőt és Orbán Viktor magyar kormányfőt. Igaz, nem olyan nagy tapssal. Az első sorban foglaltak helyet. Fényképészek, sajtósok, tévések keresték a minél jobb helyet, hogy megörökítsék e pillanatot. Majd szépen elvonultak előlük. Orbán Viktor kalapban, Vučić szemüvegben, Pásztor István pedig fején kis kipával jelent meg.  A kipa vagy kapedli szó szerint kupolát jelent. A kis kerek fejfedő héber neve.
            A vendégeket szerb és magyar nyelven üdvözölték. Nógrádi Gergely a budai Frankel Leó utcai Zsinagóga kántora. 2015-ben Európa kántorhangjává választották, 2016-ban pedig amerikai koncertturnéja során megkapta a Zsidó Pavarotti kitüntetést. A világhírű főkántor a 121. zsoltár eléneklésével tette ünnepélyesebbé a nagy napot.
            A himnuszok következtek. Többen énekelték a magyar himnuszt, mint a szerbet. Egy dokumentumfilmet is levetítettek a szabadkai zsinagóga újjászületéséről. Isak Asiel, a szerbiai zsidó hitközség főrabbija a régi időkre emlékezett, arra, amikor 23 évvel ezelőtt belépett az elhagyatott, üres épületbe. Úgy érezte, megállt az idő. A szabadkai kis közösség most még közelebb hozta egymáshoz a szabadkaiakat, a magyarországiakat, a Szerbiában élőket, fejezte ki örömét a főrabbi. Mindkét ország kormányának köszönetet mondott, hogy újra megnyithatja kapuit a zsinagóga, hogy találkozások színhelye lesz, hogy Tórát olvashatnak.
            Benjámín Netanjáhú, Izrael miniszterelnöke sajnos nem tudott jelen lenni az átadó ünnepségen, de levelet küldött a szerb elnöknek, melyben örömét fejezte ki, köszönetet mondott.
            Félperces vastapssal köszöntötték a szóra kért magyar miniszterelnököt. Négy évvel ezelőtt ígérte meg, hogy segít a felújításban. A magyar kormány az épület felújítására több mint kétmillió eurót biztosított. Nekik köszönhető, hogy a zsinagóga belső terei, berendezései ismét teljes pompában láthatóak. Orbán visszaidézte az egyetemista éveit. Elárulta, hogy az egyik kedvenc dala volt a Szól a kakas. Több változat él, hogy honnan ered a dal, az egyik szerint a nagykállói csodarabbi kedvenc dala volt. Nekik, a 80-as évek egyetemistáinak nem a dal eredete volt fontos, hanem hogy egy szabad világ virradjon fel. És íme, szabad világban élünk. Összefogtak szerbek, zsidók, magyarok egy jó cél érdekben. Visszaadták a zsinagógának, a gyülekezés házának a régi fényét. Az épületet magyar népművészeti motívumok díszítik, hosszú évszázadok csiszolták össze az itt élőket. Üzenet ez a világnak, ilyen ez az Európa, melyben élni akarunk, ebben a környezetben tudjuk elképzelni a jövőnket. Ha Európa kulturális altalaját kicserélnék, akkor lehet, hogy egy ilyen eseményre nem kerülhetne sor. Magyarország sürgeti Szerbia EU-tagságát, mert már régóta ott lenne a helye. Ehhez kívánt Vučić barátjának sok sikert. Taps.
            Fél méterrel feljebb emelték a mikrofont. Szerbia elnöke érkezett. Csodálattal nézett körül. Majd számomra meglepően rövid ideig beszélt. Röpke 9 percig. Tízszer megköszönte barátjának a segítséget. Kiemelte, hogy sosem voltak még ilyen jók az egymás közötti kapcsolatok. Kérte a magyar miniszterelnököt, hogy még többet segítsen az itteni magyaroknak, mert ezzel a szerbeknek is jót tesz. Orbán sosem hibáztatta Szerbiát, még csak meg sem dorgálta, ha vétett valamiben. Ezt is megköszönte. Taps. Ölelkezés. Taps.
            Az ünnepség a Szól a kakas eléneklésével fejeződött be. A zsidók zsoltáros virrasztások, egyéb vallási ünnepek alkalmával éneklik.
            A sajtótájékoztatót már nem vártam meg. Nem akartam meghallgatni az ömlengéseket, hogy milyen jól élünk. Nem akarom széttrollkodni ezt a jelentős alkalmat. Elég volt hallgatni, ahogy az ünnepségen fényezte egymást a két főnök. A két excellenciás. 
            Igazság Istene, hallgasd meg most szavunkat! Isten áldd meg a magyart! Megbűnhődtük már a múltat és a jövendőt is…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...