2016. október 13., csütörtök

NEM ADOM A LÁNYKORI NEVEM!

                Szerbiában a nők az egyik legmegkülönböztetettebb társadalmi csoport tagjai.  Ennek okait a hagyományos, patriarchális, a nők és a férfiak szerepére vonatkozó sztereotípiákban kereshetjük.  Persze, vannak női képviselők a parlamentben, vannak női igazgatók, felelős pozíción lévők, járhatnak iskolába, egyetemre, vezethetnek autót, nem kell eltakarniuk magukat a strandon…
        Szerbia halad az Európai Unió felé (szerintem felbomlik, mire odaérünk), ezért manapság sokkal nagyobb figyelmet fordít az esélyegyenlőségre, elfogadja a másságot, ötezer rendőr jelenléte mellett nem tört ki botrány a belgrádi melegfelvonuláson. Haladunk a korral, ennek ékes bizonyítéka, hogy az új államigazgatási és önkormányzati miniszter, Ana Brnabić leszbikus. Ezért plusz pont jár Európában. Várjuk, hogy bizonyítson a miniszter asszony, hajrá!
        De… Sok helyen még mindig kevesebbet keresnek a nők, hátrányuk van az ingatlan feletti tulajdonjog tekintetében is. A férj nevén van a ház, az autó, a telefon, minden számla az ő nevére érkezik. Ez valahogy így természetes. Mindenki elfogadta, hogy ez van. Hallottam már olyan esetet is, amikor a nőktől a munkaviszony felbontásáról szóló megállapodás aláírását kérik, ha teherbe esnek, vagy felmondanak nekik, miután állapotosak lettek, vagy a szülési szabadság ideje alatt, vagy egyszerűen fel sem veszik dolgozni a magánvállalkozók, ha meglátják a pocakját. Úgy vélik, hogy csak gondot okoz az a nő, akinek gyereke van, mert az gyerek megbetegedhet, az anyának ilyenkor joga van otthon maradnia. Az is gond, ha még nincs gyereke, mert akkor meg majd szülési szabadságra megy. Szóval, a nők csak problémát okoznak.
        A családban a férj szerepe nagyon fontos, a lényegesebb kérdésekben ő dönt, mégis csak ő a férfi. Megkönnyebbülhet, ha gyereket nemzett. Főleg, ha az első fiú. Prvo, pa muško – tartja a mondás. Szegény szomszédom igyekszik ezerrel, már négy lánya van. Sírva mesélte a felesége, hogy anyósáék be se mentek a kórházba látogatóba, amikor megtudták, hogy már megint lánya született. Azóta is csak azt kérdezgetik, hogy mikor lesz a következő gyerek… A férj nem felelt meg a társadalmi elvárásoknak, egyelőre nincs senki, aki továbbvinné a családnevet, így a családfa egyik ága kihal szerintük.
        Hatalmas botrány tört ki Leskovácon egy esküvőn. A ceremónia elérkezett ahhoz a részhez, amikor az anyakönyvvezető a jövendőbeli vezetéknevéről kérdezte az arát. Ő azt válaszolta, hogy felveszi férje nevét, de megtartja a sajátját is.  - Hülye k.rva – ordította a meghitt percekben apósa. A lány apja erre nekiugrott, majd a nászasszonyok is összekaptak.  A násznép egymás között sutyorgott, mindenkinek volt véleménye. Egyesek pártolták az asszonykát, hogy a XXI. században élünk, ha neki jó, nekik is jó. Fontos, hogy a fiatalok szeressék egymást, jól éljenek. Mások támadták, hogy ezzel szégyent hoz a férjére, nem tiszteli eléggé, nem is fontos számára a család. Biztosan el is válnak majd. Akkor meg majd kell neki a férje neve, mert nem lesz pénze új személyi igazolványt meg dokumentumokat készíteni. Azt sem értették, hogy akkor minek kell neki a férje neve, ha már ilyen erkölcstelen. A hagyományok szerint a vezetéknév felvétele azt is szimbolizálja, hogy testestül-lelkestül átadja magát a lány a fiúnak. Mindenben aláveti akaratát. Ilyen hangulatban mulattak egyesek, ittak mások. Az anyós, após-meny kapcsolatot biztosan nem erősítette meg ez a jelenet.
        Statisztikai adatok nem készültek arról, hogy évekre lebontva hány nő tartotta meg a lánykori nevét, hányan vették fel mellé a férjükét, és hányan mondtak le róla. Pedig valaki doktorálhatna ebből a témából is…
        Szerbiában nemzetiségtől is függ a családnév kérdése. A magyarok között is nagyobb százalékban jellemző, hogy a férj vezetéknevét viseli az asszony. Viszont senkit sem ismerek, aki –né lenne. Se Kovácsné Máriát, se Kovács Zoltánnét. Nem divat, nem is volt. Lehet, hogy az Egri Emmából nem derül ki a családi állapotom, de ez engem nem zavar…
      Szintén leskováci történet a következő is. Az anyakönyvvezető kötelessége megkérdezni a férjet is, hogy mi lesz a vezetékneve. A vőlegény szemrebbenés nélkül azt felelte, hogy felveszi a feleségéét. Hirtelen mindenki elhallgatott. Azután egy füttyszó hallatszott. Majd egy nagynéni hangja: - Szégyent hoztál ránk, fiam! – Már készült is elhagyni az eskető termet. Majd felröhögött a násznagy. Azután a barátok. Sokan csak néztek, mint a moziban. Az örömapa magyarázta meg a helyzetet. A vőlegény és menyasszony vezetékneve megegyezett. Mindketten egy igen gyakori szerb családnevet viseltek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...