2016. október 12., szerda

ÓRIÁSPLAKÁT

Loznica, 2016. október 12.
        Eltemettek egy 8 éves kisfiút, Radenko Nikodinovićot.
Előzmények:
        2016. október 2-án a kis legényke eltörte a kezét. Leesett a csúszdáról. Szülei nyílt töréssel vitték be a loznicai kórház ortopédiájára. Az ügyeletes orvos megvizsgálta. Felmerült, hogy talán műtétre is szükség lesz, de miután a röntgenfelvételt megnézte, ezt elvetette.  Begipszelte a gyerek bal kezét. Haza is engedte. A szülőket megnyugtatta, hogy aggodalomra semmi ok, minden rendben lesz.  Radenko estére belázasodott. Mivel a testhőmérséklete továbbra sem csökkent, a család október 3-án gyermekorvos segítségét kérte. Ő is megnyugtatja a szülőket, hogy nem kell pánikba esni, ez teljesen normális jelenség.  Október 4-én változatlan a helyzet. Radenko lázas, kedvetlen, szokatlanul csendes. Csak néha panaszkodik, hogy nagyon fáj a keze. Szülei délelőtt ismét orvoshoz viszik, aki elmondja, hogy talán mégis jobb lett volna, ha a kórházban marad, ha nem engedik haza, otthon biztosan nem megfelelően tartotta a sérült testrészt, mozgott, emiatt dagadt be. Délután már 39 fokos láza van, keze jéghideg, kezd elszíneződni, és már hallucinál is, miközben szülei saját autójukkal ismét a kórház felé veszik az irányt. Az ügyeletes orvos (aki ugyanaz az orvos, aki október 2-án is ellátta a sérülést) megállapítja, hogy túl szoros a gipsz, és talán legjobb lenne a gyereket Belgrádba vinni. Így is történt. Az este folyamán a fővárosban meg is műtik Radenko kezét. A belgrádi orvos elmondta az anyukának, hogy ilyen fertőzéseket a háborús időkben látott. Október 6-án kisebb javulás érezhető, a kisfiú pár falatot evett is. Október 7-én az orvosok közlik a szülőkkel, hogy még két műtétre szükség lesz, a fertőzés a tüdőt is érinti. Október 8-án 9,45-kor Radenko elhunyt vérmérgezésben.
        Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a loznicai kórház igazgatónőjét, a sebészet vezetőjét felmentették tisztségéből, miután a felügyelőség több mulasztást is megállapított. Nem megfelelően vezették a gyermek kórlapját. Az orvos, dr. Dobrivoje Bojanić felelősségét még vizsgálják. A rendőrségen úgy nyilatkozott, hogy lehet, hogy vétett a kórlap vezetésében, de a gyermeket megfelelően kezelte. Sokkolták a történtek. A szülők őt vádolják fiuk haláláért. Nehezményezik, hogy az orvos még részvétet sem nyilvánított. Ők bíztak az egészségügyi dolgozókban. Nem gondolták, hogy egyszerűnek tűnő kéztörés ilyen következményekkel járhat.
        Még a kormányfő, Aleksandar Vučić is megszólalt az ügyben. Elmondta, hogy felelősségre kell vonni a vétkeseket, hogy megengedhetetlen, hogy Szerbiában ilyen dolgok történjenek. Megengengedhetetlen. Hogy az orvos dolgozhat-e továbbra is, majd kiderül. Ismerve a szerbiai bíróságok hatékonyságát, majd 10 év múlva. A szülőknek tovább kell élniük. A fiuk nélkül. Megmagyarázniuk 7 éves kislányuknak, hogy miért nem játszhat tovább a bátyjával. És bíznak-e továbbra is az orvosokban?
        Az óriásplakát az egyik leghatékonyabb közterületi hirdetési felület. Nagy méretű. Figyelemfelkeltő. Rövid üzenet van rajta: Nem tudjuk elfelejteni. Az angyalok nem halnak meg.
        Nyugodj békében, kis angyal…


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...