2018. április 12., csütörtök

HÜLYE JÁRÁSOK MINISZTÉRIUMA


            Egy belgrádi iskola tanárnője a tavaszi szünetben kirándulni vitte a diákjait. Magánötlettől vezérelve szervezte az utazást, az iskolának semmi köze nem volt hozzá. A szülők támogatták a kezdeményezést, fizettek, örültek. A 14 éves gyerekek is örültek a lehetőségnek. Az útirány Bécs, München, Amszterdam volt. Szerencsésen hazaértek, minden rendben volt az út folyamán, sok érdekességet láttak, tapasztaltak, jól érezték magukat. A szülők is hálásak, mert így legalább a gyerekük eljutott több európai nagyvárosba, amit családostól nem tehettek volna meg.

            
           Azután kitört a botrány. Az ok: délelőtt 10 órakor végigsétáltak az amszterdami piros lámpás negyeden. Érkeztek a vélemények is: Úr Isten!  Hallatlan! Szörnyű! Erkölcstelen! Az, hogy van még látnivaló a városban, és mindezt meg is nézték a gyerekek, nem érdekes. A csatornák, a hajós városnézés, Rembrandt háza, alkotó műhelye, Van Gogh múzeuma, a holland Nemzeti Múzeum, amelyben a nagy holland művészek alkotásai láthatók, Anne Frank háza, Csodák Palotája, Madame Tussaud viaszmúzeum… Szóval, tartalmas programjuk volt. És igen, végigsétáltak a piros lámpás negyeden is. Délelőtt 10-kor. Mert a városközpontban van. Mert ugyanebben az utcában még sok minden más is van, például óvoda és templom is. Ez a való világ.
            Megszólalt az oktatási miniszter is az ügyben, kéri az iskola igazgatójától, hogy kezdeményezzen büntetőeljárást a tanárnő ellen. Akár munka nélkül is maradhat. A tornatanárnő, aki 19 éve oktatja, neveli, formálja, mozgatja a rá bízott csemetéket, akik imádják, mert bármikor számíthatnak rá.  
     Azt mondja a miniszter, hogy ez korrupció, ilyent nem lehet, egy tanár, osztályfőnök szünetben, magánkezdeményezésre nem viheti el kirándulni a diákjait. Az szülők, a mostani és a volt diákok, a kollégák egy emberként álltak a tanárnő mellé. Hogy mi lesz az ügy vége, majd kiderül… Különben nincs semmilyen törvény, amely ezt tiltaná.
            Nem értem a minisztert. Ne legyen már álszent... Szavai hiteltelenek egy olyan országban, ahol a köztévén napközben különböző szennyet közvetítenek. Ahol a műsorok bűnözőkről, szilikonmellű, kétes előéletű nőkről, házasságtörésről, kamerák előtti szexuális aktusokról szólnak. Ahol a haladó polgármesterek káromkodnak, erőszakot alkalmaznak, nőket aláznak. Ezek a kamasz gyerekek láttak, hallottak már sok mindent. Láttak már lengébben öltözködő nőket is, mint akik Amszterdamban, a kirakatban állnak. Remélem, nem néznek tévét, nem ezeken a műsorokon nevelkednek.
            Nem a tornatanárnő a szerbiai oktatás legnagyobb problémája… Nagyobb kupleráj van ott…
            Nekem erről a Hülye járások minisztériuma jutott eszembe:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...