2018. április 13., péntek

10 BÁTOR NŐ


            Brus község Dél-Szerbiában található. 58 kis településből áll, mindössze 16 ezer lakosa van. A lakosság főleg földműveléssel, állattenyésztéssel foglalkozik. A község fő embere, teljhatalmú ura az 55 éves Milutin Jeličić. Ő a polgármester. 2000-2008-ig is az volt. Az elmúlt években számos eljárás indult ellene, hatalommal való visszaélés miatt, jogtalanul szerzett vagyont. Persze, ezeknek nem lett semmilyen következménye, mert mindig tudta, hogy melyik pártba lépjen be. Milyen meglepő, most éppen a haladók sorát erősíti. Szava szent és sérthetetlen. Mindent megtehet azokkal, akik nem egyeznek a véleményével.  
            A környezetében dolgozó nők megunták a magatartását, a kiskirálykodását, összeszedték minden erejüket, bátorságukat, majd feljelentették.
            Az első bátor nő az önkormányzat titkárnője volt. Vallomást tett a hatóságoknak, hogy a főnöke két évig szexuálisan zaklatta, erőszakoskodott vele. A polgármester fenyegette, hogy tönkreteszi az egész családját, hogy úgy sem tud tenni semmit ellene, mert kapcsolatai vannak, befolyásos ember. Két év alatt 15.000 (tizenötezer!!!) szexuális tartalmú üzenetet küldött a férjezett, kétgyerekes asszonynak. Erre bizonyítékok is vannak. Miután kirobbant a botrány, a titkárnő felmondást kapott. Férje üzletét is becsukatta az önkormányzat.
            A második bátor nő a könyvtáros volt. Neki is mindenféle vulgáris dolgokat mondott a község első embere. Szeretett volna az apja, a barátja, a szeretője lenni. Fogdosta, a szoknyája alá nyúlt, zaklatta folyamatosan. A harmincéves nő két hétig a pszichiátrián is feküdt emiatt.
            A zaklatásokat átélte az óvónő is, párttársai, és még ki tudja, hányan…
            Tízen tettek feljelentést a polgármester ellen. Megindult a hivatalos eljárás. A polgármester mindent tagad. Azt állítja, hogy irigységből beszélnek ellene. Továbbra is fenyeget mindenkit, aki meg mert szólalni. Telefonon zaklatja a családtagokat, elmondja mindennek a vallomást tevő nőket. Követeli, hogy vonják vissza a feljelentéseket.
            Ma újabb tárgyalás volt. Jelen voltak a bátor nők, jelen volt a zaklatójuk is. A tárgyaláson is vulgárisan viselkedett, alázta a nőket. Közbeszólt, olyanokat ordítozott, hogy nézd meg, mire hasonlítasz, biztos nem kellenél nekem…
            Az ügyészség tudomására jutott, hogy két kiskorú lányt is zaklatott, de a szülők nem tettek feljelentést, mert féltik a munkahelyüket, félnek, hogy a környezetük elítéli őket…
            Normális országban már nem lenne polgármester Milutin Jeličić. Ő azonban biztos abban, hogy barátai megvédik. Bratisav Gašić, az egykori védelmi miniszter, aki most a titkosszolgálat vezetője, és szintén arról ismert, hogy alázza a nőket. És hivatkozott még a Vučićtyal való barátságára is. Csoda, de az államelnök még nem szólalt meg az ügyben, nem tartott erről sajtótájékoztatót…
            Minden tiszteletem a bátor nőké! Nem könnyű kiállni a nyilvánosság elé, egy kis közösségben meg főleg nem. Egy nagykutyával vették fel a harcot. Ismerve a szerbiai igazságszolgáltatást, az ügy évekig fog húzódni, még sok támadás éri majd őket… Sajnos.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...