2016. szeptember 20., kedd

OLIMPIA - PARALIMPIA, MAGYARORSZÁG - SZERBIA, DÍJAZÁS

        A XXXI. nyári olimpiai játékokat 2016. augusztus 5-e és 21-e között rendezték meg Brazíliában, Rio de Janeiróban. A rendezvényt a szeptember 7-től 18-ig tartó 2016. évi nyári paralimpiai játékok követték. Ez az első alkalom az olimpiák történetében, hogy egy dél-amerikai ország volt a vendéglátó. A város 2009-ben nyerte el a rendezés jogát, maga mögé utasította Chicagót, Madridot és Tokiót. A játékokon 207 ország vett részt, most először Dél-Szudán és Koszovó. 306 aranyérmet osztottak ki 28 sportágban.
OLIMPIA - MAGYARORSZÁG
        Magyarország húszban képviseltette magát, 156 sportoló jutott ki Rióba, akik összesen 15 érmet szereztek. Érdekesség, hogy hat testvérpár is versenyzett magyar színekben, és mind azonos sportágban. Az úszók között voltak Verrasztóék (Dávid és Evelyn), Gyurtáék (Dániel és Gergely) és Pulaiék (Bence és Vince), a vízilabdázók között Vargáék (Dániel és Dénes) és Deckerék (Ádám és Attila), a birkózó testvérpárt pedig Lőrincz Tamás és Viktor képviselte.
        Az éremtáblázat az olimpiai játékokon érmet nyert nemzeteket tartalmazza. A sorrendet a több nyert aranyérem, ennek egyenlősége esetén a több nyert ezüstérem, majd a több nyert bronzérem, illetve mindhárom szám egyenlősége esetén az ABC-sorrend határozza meg. Az éremtáblázaton Magyarország a 12. helyen végzett, 8 arany, 3 ezüst és 4 bronzéremmel.
        Aranyat hozott haza Kozák Danuta (női kajak egyes 500 m), Kozák Danuta és Szabó Gabriella (női kajak kettes 500 m), Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina, Kozák Danuta, Szabó Gabriella (női kajak négyes 500 m). 3 aranyérmet akasztottak az úszó Hosszú Katinka nyakába (női 100 m hát, női 200 m vegyes, női 400 m vegyes). Sikeresen szerepeltek a vívók, Szilágyi Áron (férfi egyéni kard) és Szász Emese (női egyéni párbajtőr) is a dobogó legfelső fokára léphetett.
        Az ezüstérmesek: Cseh László (férfi 100 m pillangóúszás), Hosszú Katinka (női 200 m hátúszás) és Imre Géza (férfi párbajtőr).
        A bronzérmesek: Márton Anita (női súlylökés), Kenderesi Tamás (férfi 200 m pillangóúszás), Kapás Boglárka (női 800 m gyorsúszás) Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András és Somfai Péter (férfi párbajtőr csapat).
        Az első érmet már az olimpia második napján megszerezték a sportolók, rögtön két aranyérem is jutott aznapra. A nyolcadik napon nyertek a legtöbbet, két ezüstöt és 2 bronzot.  Legsikeresebbek az úszók voltak 7 éremmel. Hosszú Katinka teljesítménye valóban fantasztikus, hihetetlen.  Ahogy Kozák Danutáé is. Mindannyiuké.
OLIMPIA - SZERBIA
        Szerbia 96 évnyi szünet után 2008-ban tért vissza független országként az olimpiai játékokra. 1920 és 2006 között Jugoszlávia, majd Szerbia és Montenegró néven szerepelt, az 1992-es nyári olimpián pedig a független résztvevőként volt jelen.
        Szerbiát 103 sportoló képviselte Rióban, 14 sportágban mérték össze erejüket a világ legjobbjaival.  A legidősebb Stevan Pletikosić sportlövő, akinek ez volt a hatodik olimpiája. A legfiatalabb Anja Crevar úszó, aki májusban töltötte a 16. életévét. Szerbia történetében ez volt a legsikeresebb olimpia, az éremtáblázaton a 32. helyen végeztek, 2 arany, 4 ezüst és 2 bronzéremmel. Ez eggyel több, mint amit megszereztek Londonban és Pekingben összesen.
        A szerb olimpiai csapat első aranyérmét a 30 éves szabadkai Davor Štefanek nyerte, aki a kötöttfogású birkózótorna 66 kilogrammos súlycsoportjának döntőjében az örmény Migran Arutyunjant győzte le. Az olimpikont hősként ünnepelték Szabadkán, győzelme történelmi, mert birkózásban 40 éve nem született szerb aranyérem. A vízilabda-válogatott szerezte meg a másik aranyérmet, miután a döntőben 11:7-re legyőzte a címvédő Horvátországot. Szerbia önálló államként először állhatott a dobogó legfelsőbb fokán, Jugoszlávia néven korábban három aranyat nyert.
        Ezüstérmesek lettek a kosárlabdázók, a női röplabda válogatott, a 19 éves Tijana Bogdanović taekwondóban, Marko Tomićević és Milenko Zorić kajak kettesben.
        Bronzérem került a kosárlabdás lányok és Ivana Španović atléta nyakába.
PARALIMPIA - MAGYARORSZÁG
        A szeptember 7-e és 18-a között szintén Rio de Janeiróban megtartott XV. Nyári Paralimpiai Játékokon a 43 fős magyar küldöttség 1 arany-, 8 ezüst- és 9 bronzérmet szerzett. Összesen 18 éremmel tér haza a csapat. Magyarország a 162 résztvevő országa közül a 47. helyen zárt az éremtáblázaton.
        Aranyérmes lett Tóth Tamás 100 méteres hátúszásban.
        Ezüstéremmel büszkélkedhet: Pap Bianka (200 m vegyes úszás), Sors Tamás (200 m vegyes úszás), Osváth Richárd (kerekesszékes kardvívás), Csonka András (asztalitenisz), Osváth Richárd kerekesszékes tőrvívás, Suba Róbert (parakajak), Biacsi Ilona (1500 m atlétika), Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Hajmási Éva (kerekesszékes tőrvívó csapat).
        Bronzérmet szerzett Tunkel Nándor (49 kg erőemelés), Pap Bianka (200 m vegyesúszás), Pálos Péter (asztalitenisz), Tóth Tamás (100 m gyorsúszás), Krajnyák Zsuzsanna (kerekesszékes tőrvívás), Sors Tamás (100 m pillangóúszás), Konkoly Zsófia (100 m pillangóúszás), Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Veres Amarilla (kerekesszékes vívás, párbajtőr csapat), Vereczkei Zsolt (50 m hátúszás).
PARALIMPIA - SZERBIA
        A szerbiai paralimpiai csapat 16 tagot számlált. 4 sportágban vetélkedtek: asztaliteniszben, sportlövészetben, atlétikában és súlyemelésben. 9 éremmel térhettek haza, 3 arany-, 2 ezüst és 4 bronzéremmel. 
      A törökbecsei Surányi László sportlövő paralimpiai csúccsal aranyérmes lett a kisöbű puska 50 méteres versenyszámában. Szintén aranyérmet szerzett az óbecsei Perić-Ranković asztaliteniszben. Željko Dimitrijević buzogányhajításban az első sorozatban 29,91 méteres dobással megdöntötte a világcsúcsot, majd a negyedik szériában 29,96 méterre javította azt, és ezzel megvédte londoni aranyérmét. Az ezüstérmek büszke tulajdonosai Borislava Perić-Ranković és Nata Matić (asztalitenisz csapat) valamint Miloš Mitić (buzogányhajítás). Surányi László egy bronzérmet is szerzett, a kisöbű puska 50 méteres fekvőszámában lett harmadik. Bronzérmes lett még Nada Matić és Mitar Palikuća asztaliteniszben, valamint Nemanja Dimitrijević gerelyhajításban.
        Egy olimpiai érem mögött hatalmas munka van, mekkora kitartást és elszántságot igényel idáig eljutni! Ezek a sportolók a hét minden napján hajnalban kelnek, és naponta több órán keresztül edzenek. Minden olimpiára kijutott sportoló előtt emelem kalapom! Gratulálok mindenkinek, az edzőknek, a szövetségi kapitányoknak, a szakágvezetőknek a felkészülés során és a versenyeken nyújtott kiemelkedő teljesítményéhez. Szép volt fiúk, lányok!
        A következő olimpia házigazdája 2020-ban Japán lesz.
        Ha valaki a világ legjobbja egy sportágban, azt igenis honorálni kell!
        A magyarországi sportolók a riói olimpián szerzett aranyért 35 millió forintos jutalmat, az ezüstért 25 milliót, a bronzért pedig 20 millió forintot kapnak. A fogyatékkal élő sportolóknak paralimpiai érmekért ennek a FELE jár. Az aranyérmet 17,5 millió forinttal, az ezüstérmet 12,5 millió forinttal, a bronzérmet tízmillió forinttal jutalmazzák.  

        A szerbiai sportolók az aranyért egyéni sportokban 45 000 eurós, csapatsportokban 40 000 eurós jutalmat, az ezüstért egyéni sportokban 40 000 eurót, csapatsportokban 35 000 eurót, a bronzért pedig egyéni sportokban 35 000 eurót, csapatsportokban 30 000 eurót kapnak. Nem tesznek különbséget az egészséges és a fogyatékkal élő sportolók között! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...