2017. november 24., péntek

ISMÉT DRÁGUL A CIGI ÉS AZ ALKOHOL

        Emelkedik a jövedéki adó, drágul a cigaretta és az alkohol 2018. január elsejétől. Haladó országban haladunk az Európai Unióban lévő árak felé. Ha Szerbia szeretne csatlakozni, akkor e termékek árainak el kell érniük az uniós átlagot. Inkább a fizetéseink érnék el… Erről senki nem beszél...
        2017 elején lépett életbe a jövedéki adóról szóló új törvény. Ebben szerepel, hogy 2020-ig félévente másfél dinárral emelkedik a jövedéki adó. Uniós előírásoknak szeretne megfelelni Szerbia. Összehangolják a jövedéki szabályozást az Európai Unió előírásaival. Ez a 16. és 29. tárgyalási fejezetek megnyitásának feltétele. És az sem mellékes, hogy egy stabil bevételt jelent az államkasszában.


        Ha egy doboz cigi 240 dinár, akkor ebből az államé 187 dinár. Ennyi jön össze a különböző adókból. A másfél dináros emelés a bagósoknak azt jelenti, hogy 10 dinárral kell többet fizetniük egy doboz cigiért. Ebből 8,7 dinár megy az állam felé.
        Érvek és ellenérvek. A cigizők és alkoholt nem fogyasztók azt mondják, emelkedjenek csak az árak, jogos a káros szenvedélyeket okozó termékek drágítása. Füstöljön és igyon az, akinek van pénze. A másik oldal meg háborog.
        Olvastam valahol, hogy Szerbiában évente 100 millió liter pálinka fogy. Az nem semmi. Egy kis körte, barack, szilva található a kertekben. Pálinkát főzött otthon, aki csak tehette. Szükséges a gyomornak ebéd előtt… A cigizők meg? Füstölögjenek, vagy ne füstöljenek…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...